1.jpg
2.jpg

서울 근교에 위치하는 대상부지는 남쪽으로 완만한 언덕에 면하며 북쪽으로는 작은 마을을 마주하고 있다. 신혼부부를 위한 살림집으로 계획된 Y 하우스는 사적인 공간과 공적인 공간 그리고 서비스 공간의 세개의 작은 덩어리로 구성되어 있으며 건물 중앙에 이들을 연결하는 브릿지 통로가 놓여진다. 사적인 공간은 옷방을 공유하는 안방과 작은 침실을 포함하고 있으며 사적인 공간에 붙어있는 서비스 공간에는 안방을 위한 욕실과 보일러실 그리고 서재가 위치한다. 다른 두개의 공간 (사적인 공간 + 서비스 공간) 과 중정으로 인해 분리되어 있는 공적인 공간은 남쪽에 면한 언덕으로 부터 사계절의 변화를 느낄 수 있는 공간으로 거실과 식당이 딸린 주방, 세탁실과 창고로 구성되어 있다. 공적인 공간과 사적인 공간은 남쪽 언덕을 면하여 자연 그 자체를 정원으로써 누릴 수 있게 고려하였으며 서비스 공간은 북쪽 마을과 사적인 공간 사이에 완충지역을 만들어 주도록 계획했다.  

The project site is located in the suburban area of Seoul, Korea, looking toward a gentle hill on its southern side and toward a small rural village on its Northern side. It is a residential project for a newly married couple is composed of three small volumes separating private, public and service programs and interconnecting them by a bridge in the middle of the building. The private program volume includes a master bedroom and a small bedroom that share a dressing room inbetween. The service program volume next to the private one contains a master bathroom, a boiler room and a library. The public program volume defragments from others by a court yard which entices the atmosphere of the four seasons’ changes from the southern hill. It has a living room, a kitchen / dining room, a laundry room and a storage. The public and private volumes face the southern hill to take advantage of the nature itself as a garden, and the service volume creates a buffer zone between the town and the private space of the house.

3.jpg
4-1.jpg
4-2.jpg
5.jpg
6.jpg
7-1.jpg
7-2.jpg

Y 하우스는 각 공간들의 융통성있는 쓰임을 고려하였다. 예를 들면, 사적 공간에 속하는 안방과 작은 침실은 의상실로 구분되는데, 이 작은 방은 훗날 아이방으로 쓰이거나 손님방 혹은 동화 작가인 안주인의 스튜디오로도 활용될 수 있다. 또한, 공적 공간에 속하는 거실은 사업가인 바깥주인을 위한 접견실로 사용될 수 있다. 동료들과 함께 비지니스 미팅이나 혹은 하우스 파티를 하게될 때, 거실은 중정과 함께 근사한 업무 겸 여가 공간을 제공할 수 있다. 세 개의 다른 공간들을 융통성 있게 활용하기 위해서 서비스 공간은 매우 치밀하게 구성되어 다른 공간을 사용하는 흐름을 방해하지 않도록 분리되도록 계획하였다.

 

Y 하우스는 적은 예산의 살림집 프로젝트다. 그러나 대지 조건이 매우 흥미롭고 건축주의 요구조건이 복잡하였다. 그에 따라 오히려 디자인 해법은 단순하지만 동시에 복합적인 프로토타입을 활용하는데 집중되었으며 이것은 프로젝트의 목표를 달성하면서 동시에 대지의 분위기를 더욱 풍부하게 끌어올리는 역할을 할 것이라 기대한다. 

The Lantern House considers the flexible use of each program volume. For instance, the master bedroom and a small bedroom in the private volume are divided by a dressing room, so the small one can be adapted for the future change as a kid room, guest room or even a studio for the client's wife who is a fairy tale writer. The living room in the public volume also functions as a reception area for the client who is a business man. When he has a business meeting or house party with his colleagues, this living room with a courtyard enables to provide a great business / entertainment space. To achieve flexibility for these volumes, the service one is very compact and separate from others in order to not interrupt the usage flow. 

 

The Lantern House is a small and tight budget residential project, but the site conditions are interesting enough and the client's needs are complicated. Therefore, the design solutions focused on utilizing a simple but intricate building prototype to resolve these project design goals and enriching the site atmosphere.

8-1.jpg
8-2.jpg
Yhouse_Diagram.jpg
YHouse_Drawing_SitePlan.jpg
YHouse_Drawing_01.jpg
YHouse_Drawing_02.jpg
YHouse_Drawing_03.jpg
YHouse_Drawing_04.jpg
YHouse_Drawing_05.jpg
YHouse_Drawing_06.jpg
YHouse_Drawing_07.jpg
YHouse_Drawing_08.jpg
YHouse_Drawing_09.jpg
YHouse_Drawing_10.jpg

대지위치 : 경기도 평택시 안중읍 용성1길 10-1

대지면적 : 940.50m2

건축면적 : 147.74m2

건 폐 율 : 15.71%

연 면 적 : 147.74m2 

용 적 율 : 15.71%

규  모 : 지상 1층

최고높이 : 5.80m

주차대수 : 1대

구  조 : 철근콘크리트

외부마감 : 점토벽돌치장쌓기, 스톤코트

용  도 : 단독주택

설  계 : MMKM associates 김세경, 민서홍

감  리 : MMKM associates 김세경

구조설계 : 

전기설비 : 

기계설비 : 

조경설계 : 

시  공 : 

발 주 처 : 개 인

​사  진 : MMKM associates 민서홍

Y House

Architects: Seohong Min + ISDesign

Location: 532-3 Yongseong-ri Anjung-eup, Pyungtaek-si, Kyunggi-do, Republic of Korea

Compeletion: January 2012

 

Site Area: 940.50m2

Gross Floor Area: 147.74m2

Building Height: 5.8m

Use: Residential

Building Coverage Ratio: 16.14%